Arıcılık , Arılar , Arı ürünleri... Kısaca arı ile bağlantılı her şey.

Bilgi paylaştıkça güzelleşiyorsa, bildiklerimi ve ustalarımdan öğrendiklerimi sizlerle paylaşarak, bilgi ve deneyeimleri da güzelleştirmek için burdayım. Benim olduğum her ortam da arıclık vardı simdi sanal ortamdayım. M.Emin ÖNAL

Cuma, Kasım 17, 2006

ARI ZARARLILARINDAN EŞEK ARISI VE SARICA ARI

Eşek arısı ve sarıca arı başlıca arı zararlılarındandır. Ne hikmettir ki ikisi de arıdır (Apis) ; ama besin kaynakları arasında bir diğer arı , bal arısı vardır.

Türk dilinin zenginliği bazı yanlış anlaşılmalara yol açmaktadır.
Örneklemek gerekirse ; ana arı gözlerine , Tokatlı bir arkadaşım ana ciciği diyordu. Aslında bahsettiğimiz şey aynıydı ama ben ana ciciğini kavramakta biraz zorlanmıştım. Diğer bir tabirse ana memesidir. Ana arı hücresi diyeni de duydum işte bir varlığı 4 farklı kelimeyle anlatabiliyoruz böyle zengin bir dil Türkçe.

Gelelim yanlış anlaşılmalara ; sarı renkli ve küçük olan arı zararlısına sarıca arı veya sarı arı diye tabir ederken bazı arıcıların kırmızı-siyah renkte sarıca arıya oranla 3-4 kat daha büyük olan eşek arısına da sarıca arı dediklerini duydum.

Sarıca arıyı biraz tanıyalım.

Sarıca arı (paper wasp) : Bu arı adından da anlaşılacağı gibi sarı renk ağırlıklı bir arıdır. Sarı hakim renk olmakla siyah çizgileri ve noktacıklar bariz görülür. Sarıca arılar enerji kaynağı olan nektara ihtiyacı vardır. Bu ihtiyacını arılara verilen şerbetten ve zayıf kovanlarda kovan içine girip bal yiyerek giderirler , nektar toplama yeteneğine sahip değildirler. Protein ihtiyaçlarını etten karşılamaktadırlar. Et dediğim her türlü et ama bir canlıya etini yemek için saldırdıkları gözlemlenmemiştir. Ben sarıcı arıların kovandaki arıları yediklerini maalesef görmedim ama kovana girerlerse larvaları yediklerini bizzat gördüm. Sarıca arılar çürüyen eti de yemektedirler. Böylelikle doğadaki kokuşmayı önlemektedirler. Çürümüş et eşek arısı ve sarıca arının sindirim sistemine zarar vermemektedir. Sarıca arı aşağı yukarı normal bal arısı büyüklüğündedir. Tabi bu sarıca arılarında ırkları ve türleri olabileceğini göz ardı etmemek gerek ırklara göre rengi ve büyüklüğü değişiklik gösterebilir. S. Arı su yüzeyinde durabilecek bir anatomiye sahiptir. Bal arıları gibi su içmek ayaklarını koyacak bir zemin aramaz , direk suyun ortasına konar.

Eşek arısını tanıyalım.

Eşek arısı (hornet) : Eşek arısı kırmızı sarı ve turuncu renkler hakimdir. Siyah çizgi ve noktalar daha azdır sarıca arıya göre.Eşek arılarının bala düşkünlüğü sarıca arılar kadar çok değildir. Protein ihtiyaçlarını sarıca arılar gibi etten gidermektedirler. İşte arı kolonilerine esas zararı verende eşek arılarıdır. Eşek arıları kovan önünden arıları kapar ve gider bal arısının kafasını kanatları koparır ve kalan kısmı yer. Özellikle son baharda yoğun şekilde bal arılarını taciz ederler ve büyük koloni kayıplarına sebep olurlar. Hatta eşek arıları zayıf kolonilerin ölümüne sebep olabilmektedir. Eşek arıları büyüklük bakımından bal arısının 3-4 katı büyüklüktedir.




Haritadaki siyah renkli bölgeler eşek arılarının dünya üzerindeki bulundukları bölgeleri gösteriyor.

Eşek arıları Avrupanın hemen her yerinde , Amerikanın orta ve güney doğu bölgelerinde, Asyada yaşar. 63. paralelin kuzeyinde eşek arısına rastlanmamaktadır.

EŞEK ARISI VE SARICA ARILAR ARI ZARARLISIDIR DÜŞMAN DEĞİL.
MÜCADELE EDİLMELİ , KATLEDİLMEMELİ.

5 Comments:

  • ADALI

    At 6:55 ÖÖ, Blogger HB said…

    63. parelelin kuzeyinde eşek arına rastlanmamaktadır.

    "eşek arına" mı?
    "eşek arısına" mı?
    olacaktı.

     
  • ADALI

    At 11:15 ÖS, Blogger HB said…

    63. parelelin
    "parelelin" mi?
    "paralelin" mi?
    olacaktı.

     
  • ADALI

    At 10:09 ÖÖ, Blogger Unknown said…

    Halil bey turk dil kurumunda mi çalışıyorsunuz birakin onemli olan bilgidir ki ada gayet anlasilir bir durumda

     
  • ADALI

    At 10:10 ÖÖ, Blogger Unknown said…

    Halil bey turk dil kurumunda mi çalışıyorsunuz birakin onemli olan bilgidir ki ada gayet anlasilir bir durumda

     
  • ADALI

    At 10:10 ÖÖ, Blogger Unknown said…

    Halil bey turk dil kurumunda mi çalışıyorsunuz birakin onemli olan bilgidir ki ada gayet anlasilir bir durumda

     

Yorum Gönder

<< Home