Arıcılık , Arılar , Arı ürünleri... Kısaca arı ile bağlantılı her şey.

Bilgi paylaştıkça güzelleşiyorsa, bildiklerimi ve ustalarımdan öğrendiklerimi sizlerle paylaşarak, bilgi ve deneyeimleri da güzelleştirmek için burdayım. Benim olduğum her ortam da arıclık vardı simdi sanal ortamdayım. M.Emin ÖNAL

Pazar, Ocak 07, 2007

Renkler ve Arılar

Arılar gözleri mükemmel canlılar.
Gerçi mükemmel olmayan yönü yok ki.
Arıların hoşlanılmayan en kötü özellikleri ise iğnelemeleridir muhtemelen. ( Tabi benim gibi arı sokmasından hoşlanan biri değilseniz.)
Peki arılar neden sokar ?
Bunun bir çok sebebi var benim bahsetmek istediğim konu arıların renge dayalı hassasiyetleri ve sonuç olarak kesilen ceza.

İşte makbul olan renk BEYAZ. Beyaz başta olmak üzere açık renkler tercih edilmelidir arılarla çalışılırken.

Resimdeki arıcıya beyaz yakışmış ; ama o göbek olmamış abi.



Uzman Biyolog Yalçın SEZER'in bir görüntüsü (Solda)
Gelelim iki resim arasındaki farklara.
1. Yalçın hocam kendi yetiştirdiği ana arılarla oluşturduğu arı filosunu sokma eğilimi çok düşük arılarla donattığı için Siyah giysede arı saldırmadığı için maske takma ihtiyacı duymuyor. Diğer arıcıysa beyaz giymesine rağmen maske takıyor. Sebebi arının saldırgan olmasıdır.
2. Arıya yaklaşım da çok önemlidir arıcılıkta
"Havlayan köpek ısırmaz." atasözünü bilim şu şekilde açıklamaktadır: İnsan köpekten korktuğu zaman adrenalin ve korku hormonu salgılar köpek duyma gücü çok yüksek canlılardandır. Bu kokuyu duyan köpekde korkar ve havlamaya başlar. Bu yüzdendir ki havlayan köpek ısırmaz denmiş. Bu olay arıcılıkta da geçerlidir el kol hareketleri ve istem dışı salgılar arıyı sokmaya teşfik etmektedir. Arıya ondan korkmadığınızı hissettirirseniz arı sizi sokmaz. Yalçın hocam da bu korkuyu çoktan aşmış bir arıcıdır. Diğer arıcıysa , ırkının saldırgan oluşu dolayısıyla bu korkuyu tam olarak yenememiş. Yine de tek kafa maskeyle çalışacak kadar cesur.

Gelelim dene ve kanıtla bölümümüze.

Bahara az kaldı Bahar geldiğinde arılarınız eğer Yalçın SEZER'in arıları kadar uysal değilse sağlak iseniz sol bileğinize siyah bir bez bağlayın sağ bileğinize de beyaz bir bez.
Solaklar için tam tersi geçerlidir.

Arılarla işiniz bittiğinde sağ ve sol bilekleriniz arasındaki sokulma sayı farkını gözlemleyiniz.

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home