Arıların ana arı üretmesini 3 başlık altında toplayabiliriz.
1 : Oğul iç güdüsü : Arılar baharın gelmesi ve populasyonun ana arının fenemonuyla baskı altında tutabileceğinden fazla olduğu dönemde arılar oğul verme eğilimine girer ve peteklerin alt tarflarındaki gözleri ana arı gözlerine dönüştürerek ana arı üretmeye başlarlar.
Ana gözlerinin sayısı ırka ve kovanın içinde bulunduğu duruma göre çeşitlilik gösterir.
oğul verme olayındaki ana arı üretimini ırkın devamlılığı içindir.
2 : Ana arı değiştirme iç güdüsü : Ana arı yaşlandığında veya sakatlandığında işçi arılar ana arının son yaptığı yumurtalardan uygun olanları seçer ve ana arıyı değiştirme amaçlı ana arı üretimine başlarlar. Bu amaçla üretilen gözler oul verme amaçlı üretilen gözler gibi peteğin alt tarfında değil peteğin yan taraflarındadır.
( İstisnai bir gözlem) Geçtiğimiz sezon eylül ayının ortalarında bir kovanımda ana arı bulunmasına rağmen koloni ana değiştirme amaçlı göz ürettiği gözlendi. Petek ortasında ana arının son yaptığı yumrtalardan 2 si ana arı gözüne dönüştürülmüştü. Ana arıda yapılan fiziksel incelemede bir hasar bulanamadı. Ana arı yaşını doldurmamıştı yaşlı da değildi ama arılar ana arıyı değştirmeye çabası sebepsiz olamaz ana arının görünmeyen bir kusuru olabilir.
3 : Acil ihtiyaç iç güdüsü : Koloninin ana arıyı kaybetmesi durmunda ürettiği ana arı gözleridir.
Bunu en iyi görebileceğimiz ortam baharda arıcıların yaptığı bölmelerde koloni hemen uygun yumurtalardan ana arı yapmaya çalışmaktadır.
Kovanda üretilen gözler ana arı ihtiyacı olan kolonilerde kullanılabilir.
Dikkat edilmesi gereken tek unsur oğul vermek için üretilen gözleri ana arı üretimi için kullanmamaktır.Oğul vermek için üretilen ana arı gözlerinden çıkan analar anası gibi oğula meyilli olacaktır. Oğul veren arılarsa teknik arıcılıkda arıcıların istemediği unsurlar arsında başı çekmektedir.
Peki arıcılar ana arı ihtiyaçlarını nasıl karşılayacak?